Mestarikokki Sasu Laukkonen rauhoittuu ID.7:n ratissa – ”Autoilu on minulle nautinto”
Kun ravintolan keittiö vaihtui liikkuvan yrittäjän tarpeisiin, Sasu Laukkonen valitsi Volkswagen ID.7:n.
Teksti Samuli Laukka | Video ja kuvat Jani Utriainen | Elokuu 2024
Kokki ja yrittäjä Sasu Laukkonen on tullut tunnetuksi muun muassa kahdesta arvostetun Michelin-tähden saaneesta ravintolastaan. Laukkonen on myös autointoilija.
Yhdistelmä on sopiva, sillä Laukkosen tapaan autoja ja ruokaa arvostivat Andre ja Edouard Michelin – ranskalaisveljekset, jotka perustivat sekä rengasteollisuuden jättiläiseksi kasvaneen Michelinin että legendaarisen hotelli- ja ravintolaoppaan, Guide Michelinin.
Tätä nykyä Laukkonen ei pyöritä ravintolaa vaan ohjauspyörää. Catering-alan ja keittiöveitsien kunnostusliiketoiminnan kiireet pitävät miehen uuden Volkswagen ID.7:n ratissa.
– Autoilu on minulle nautinto. Olen aina nauttinut pitkistä ja toisaalta lyhyistäkin ajomatkoista, ja vilkkaana tyyppinä ajaminen on ollut minulle sellainen rauhoittumisen hetki, Laukkonen sanoo.
Nykyisissä töissä päivät, tehtävät ja sijainnit vaihtelevat, ja siksi auton pitää taipua moneen.
– Välillä ajan muutaman sata kilometriä päivässä, välillä viikossa. Joskus tavaroille tarvitsee tosi paljon tilaa, toisinaan voi ajella yksikseen ilman mitään kyydissä. Minulle tämä auto ratkaisee autoilun tarpeet tosi hyvin, Laukkonen kertoo.
– Etsin todella pitkään sellaista autoa, jonka juuri minä tarvitsen. Fiilis ajaessa on kaikkein tärkeintä, ja ID.7:ssä parasta on ajotuntuma.
Vaikka Volkswagen ID.7 on suorastaan suurikokoinen, Laukkosen mukaan autolla pärjää kuitenkin erinomaisesti myös kaupungin keskustoissa.
– On ihan mieletöntä, että vaikka auto on melkein viisi metriä pitkä, sen kääntösäde on niin pieni. Taskuparkkeerauksessa kamerat ovat supertarkkoja ja niihin pystyy luottamaan, ja onhan siellä myös se funktio, että auto voi parkkeerata itse itsensä.
Ensimmäisen Michelin-tähtensä Laukkonen sai luomuruokaan keskittyneelle Chef & Sommelier -ravintolalleen, ja toinen Michelin-tähti tuli suomalaisiin raaka-aineisiin panostaen erityisruokavaliot erityisen hyvin huomioineelle Ora-ravintolalle.
Kummankin ravintolan toiminnassa vastuullisuudella oli merkittävä rooli. Laukkonen kertoo, että taustalla oli merkittävä ammatillinen ahaa-elämys.
– Kun sain alkaa tehdä enemmän omia valintoja kokkina, tajusin että minä todella olen vastuussa siitä, mitä asiakkaani syövät. Autoilussa ajattelen vastuullisuuden niin, että mieluummin ajan sähköllä Tampereelle, teen catering-keikan ja ajan sähköllä kotiin. On hyvä fiilis, että juuri sillä hetkellä, kun ajan sähköautolla ja pyyhällän menemään, en saastuta.
ID.7:ssä parasta on ajotuntumaSasu Laukkonen